1.14.2015

Прекрасний матеріал для уроку скульптури у школі.

Сьогодні займалась підбором візуального ряду для уроку образотворчого мистецтва №18"Скульптури космічних тварин" і натрапила на чудові твори нашого українського скульптора Олексія Шевчука за мотивами робіт Марії Приймаченко. Ця скульптура буде близькою і зрозумілою дітям. Також можна використати цей матеріал для теми "Анімалістичний жанр" у 6-ому класі.
Детальніше дивитися далі тут

Виставка Олексія Шевчука і Марії Примаченко
Напередодні Дня Святого Миколая в рамках проекту «Українське Різдво» експонується виставка  «Живопис Марії Примаченко та сіноскрипти Олексія Шевчука» На виставці буде представлено близько 50  творів видатної української художниці, лауреата Національної премії України ім. Т.Г.Шевченка Марії Примаченко, а також скульптурні роботи Олексія Шевчука, створені у авторській техніці за мотивами робіт великої майстрині.  
Проект «Українське Різдво» в Національному музеї Тараса Шевченка існує вже 8 років і кожного разу дарує відвідувачам передчуття чудес, які приходить до нас разом із передноворічними, Новорічними та Різдвяними святами. Кожен із нас, незалежно від віку, перебуває в цей час в очікуванні чогось незвичайного і дивовижного. Саме такими є роботи Марії Примаченко, які дозволяють нам поринути у казковий світ.
Представлені на виставці роботи майстрині репрезентують усю розмаїтість її творчої уяви, але найбільше експонуватиметься робіт із так званої «звіриної серії», яка є унікальним явищем і не має аналогів у вітчизняному та світовому мистецтві. Саме за мотивами відтворених уявою художниці робіт й виконані твори Олексія Шевчука.
  Скульптурна інсталяція Олексія Шевчука – фантазія, роздум, уклін творчості великій Марії Примаченко. Своїми роботами автор ставить питання: звідки у творчості сільської жінки з’явились такі яскраві, нестандартні, повні символів, фантастичні образи птахів та тварин?
Сильна поетична натура Марії Примаченко у стані підйому творчих енергій виходила в інший вимір, іншу реальність та здобутою інформацією ділилась у своїх творах із людством. Олексій Шевчук переводить у скульптурний формат  9 персонажів із фантастичних тваринних картин Марії Примаченко і висуває припущення, що орнаменти на тваринах —  це зашифровані послання майбутнім поколінням у вигляді алегоричних формул:

Зебра – формула змін,

Лев – благородства,

Корова –достатку,

Черепаха – швидкість,

Лисиця – мудрість.






Скульптури виконані з СІНА. Цей матеріал створений самою Природою і нагадує багатовимірну структуру світобудови, що складається із тонких ниток, які пов’язують простір.  Центральною фігурою інсталяції є жінка-філософ-творець-пастушка-трипільська Баба, що є символом родючості та краси.  На її  плахті поєднані орнаменти – формули усіх фігур.


 Сніп сіна – інкубатор, з якого з’являються яйця-писанки, джерело життя та світотворчого початку, автором названі яйцями ПЕРСПЕКТИВИ, з яких народжуються фантастичні тварини-сіноскрипти, покликані творити добро та чудеса на землі.



Немає коментарів:

Дописати коментар