9.27.2016

Як зацікавити дитину, щоб вона захотіла малювати?
Таке питання ставить перед собою майже кожен учитель образотворчого мистецтва. Про це ми розмовляли з Людмилою Василівною Зарубенко - вчителем образотворчого мистецтва (в недавньому минулому), а також викладачем студії образотворчого мистецтва.
 Щоб з'явився інтерес, по-перше, не має бцути ніякого страху і невпевненості в учня у тому, що я не зможу  так намалювати. У читель повинен розвіяти ці сумніви, запевнивши у тому, що так уміє тільки худржник і він
вклав у цю роботу надзвичано багато часу і працелюбства, а ми з вами спробуємо передати тільки враження, окремі елементи, або деталі.

 По-друге, ми маємо підбирати такі техніки виконання чи елементи цих технік, які підсилу осягнути дитині на уроці, і які дадуть можливість виконати завдання. Штампи з поролону, що можнеа використати для трібних елементів на передньому плані; целофанові вузлики для забраження хмар, неба, крони декрев; рузноманітні тряпочки та серветгчки для вибирання фарби та штампування тощо.
 І по-третє, пам'ятаймо ази методики: в початковій школі на пояснення 5-7 хв., а решта практична робота; в середній школі 10-15 хв., решта практична робота. Якщо вчитель перестарався з поясненням і показом дитина втрачає інтерес до завдання, втомлюється сприймати.

Учителі-курсанти спробували на собі ці настанови, і вони справді подіяли. Ми сумнівались, що зможемо зобразити грону винограду, але обравши імпресіоністичиий стиль виконання, елементи роботи серветкою (вибирали фарбу на місці ягідок) ми виконали завдання цілком посильне дітям, за час який ім виділяється для практичного завдання. Натхненням для такої техніки виконання стали відео майстер-класи художниці Олени Іллічової, яка зовсім зломала стереотипи про те, чи зможе виконати поставлене завдання людина, що не вміє малювати. Секрет у тому щоб зацікавити. Перегляньте майстер-класи і ви переконаєтесь у цьому. 
Майстер клас живопису Олени Іллічової. Хризантеми.
Майстер клас живопису Олени Іллічової - Сивілла Лівійська
Майстер клас живопису Олени Іллічової -Нотюрморт
Майстер клас живопису Олени Іллічоквої. Бразильський карнавал.
Для нас дорослих діють ті ж правила, що й для дітей. Виконуючи програмне завдання підшкукуйте такі теми і техніки виконання, щоб дитина захотіла виконати цю роботу, це ключик до успіху учителя образотворчого мистецтва.









Немає коментарів:

Дописати коментар